MUDI

Mudi är en ”arbetande” hund från Ungern. I Sverige är den i första hand en aktiv sällskapshund.

Rasens energi, skärpa, kamp- och arbetslust har gjort att den, trots att den är ovanlig, nått stora framgångar inom både lydnad och bruksgrenarna.

Mudin är en liten till medelstor hund med mycket energi och en päls som stått emot väder och vind på den ungerska pusztan under århundraden.

Rasen är en utpräglad arbetande hund med ett stort mått av ”djävlar anamma”, och flera mudiägare ägnar sig därför åt någon form av träning och tävling. Speciellt lyckad som enbart lugn sällskapshund är mudin inte, många och långa vandringar i skog och mark är ett minimum för att den ska må bra. Det är en ”ociviliserad och opolerad” liten urhund, som kan förvandla tillvaron till en berg-och-dal-bana och som kräver en god portion humor och anpassningsförmåga från ägarens sida.

En mudi älskar fart och fläkt, men det gäller att från början även se till att den får goda möjligheter att ”varva ner”. Detta gör att den kan vara lite problematisk i en livlig barnfamilj. Samtidigt som den gärna är en god kompis, framför allt åt ungdomar, så kommer den inte själv att avbryta en aktivitet. Ibland kan det bli lite för mycket av det goda, och efter en tid mår varken familjen eller hunden bra.

Rasklubb:
Svenska klubben för Ungerska raser (Svk FUR)